Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu bir şekilde yaşamlarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Oyunla çocuğun kendini ifade edebilmesi için doğal ortamda bulunma temeline dayanır. Piaget’e göre oyun bir uyumdur, çocuğun yaşamla ve kendisiyle uyumudur. Çocuk duygu ve düşüncelerini ifade etmede yetişkinler kadar iyi değildir, bu duygu ve düşüncelerin farkında bile olmayabilir anlamlandıramayabilir. Bu noktada oyuncaklar çocuğun dili olur ve onun duygularını, korkularını, isteklerini tek tek anlatır bize. Bu anlatım güvenli bir ortamda olduğu için çocuk risksiz ortamda öğrenme olanağı bulur.
Amerika merkezli Oyun Terapisi Derneği’nin (Association for Play Therapy) sitesinde “Eğitimli oyun terapistlerinin danışanların psikososyal sorunları engellemelerine ya da çözmelerine, ideal büyüme ve gelişimi gerçekleştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, oyunun terapötik gücünden yararlandıkları kişiler arası bir süreç tesis etmek için kuramsal bir modelin sistemli bir biçimde kullanılması” olarak tanımlanmıştır.
Oyun terapisi, oyun ve oyuncak kullanarak çocukla iletişim kurmaya, olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.Çocukların oyunları ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerinie odaklanan özel bir süreçtir. Kendilerine güvenli bir ortam sunan oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik türde bir çok oyuncak sunulur.
Oyun Terapisine Ne Zaman Başvurulur?
2-12 yaş arasında çocuklarda görülen pek çok sorunda oyun terapisi uygulanmaktadır. Çocuklar, oyun terapisi yolu ile gerginlik, hayal kırıklığı, öfke, korku, saldırganlık, güvensizlik, çatışma, kıskançlık gibi duygularını dışa vurur, bu duygularla yüzleşirler. Terapi süresince bu duyguları kontrol etmeyi ve terk etmeyi öğrenirler. Depresyon, yas ,anne-baba kaybı ,istismar, taciz ,kaygı bozuklukları, takıntılar, travma, boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, okul problemleri, davranış problemleri, uyku, yeme problemleri, sosyal beceri sorunları, özgüven sorunları ve hastalık süreçleri gibi durumlarda oyun terapisinin etkili ve iyileştirici sonuçları vardır.
- Çocuklarda Gelişimsel Problemler
- Çocuklarda Davranış Problemleri
- Çocuklarda Kaygı-Korku Problemleri
- Alt Islatma ( Enürezis)
- Dışkı Kaçırma (Enkoprezis)
- Tırnak Yeme
- Saç Kopartma
- Parmak Emme
- Yalan Söyleme
- İnatçılık
- Saldırganlık-Öfke Problemi
- Karşıt Olma-Karşıt Gelme Bozukluğu
- Yeme Bozuklukları
- Kardeş Kıskançlığı
- Depresyon
- Çocuklarda Travmalar
- Mastürbasyon
- Cinsel Bozukluklar
- Takıntılar
- Çocuklarda Fobiler
- Okul Korkusu
- Bağlanma Bozukluğu
- Çocuklarda Ayrılık Kaygısı
- Sosyal Fobi
- Çekingenlik-utangaçlık
- Özgüven Problemleri
- Çocuklarda Sınır Sorunları
- Boşanmadan Etkilenen Çocuklar
- Boşanma Öncesi Aile Danışmanlığı
- Çocuk-Aile İletişimi
- Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
- Çocuklarda Öğrenme Bozukluğu
- Sınav Kaygısı
- Okul Başarısızlığı
- Selektif Mutizm-Seçici Konuşmazlık
- Gelişim ve Zeka Testleri
- Yetenek Testleri
- Dikkat ve Öğrenme Stili Testleri
- Duygu Durum Testleri.