Aile kendi içinde bütünlüğü olan canlı bir kavramdır .Gelişen, değişen bazen hastalanan sonra iyileşen bir yapı. Ailenin de, her canlı gibi farklı işlevleri yerine getiren farklı organları, duyuları ve kendi ruhu vardır. Bu işlevsellikler arasında bütünlüğü korumak, günümüzde giderek güçleşmiştir

Aile terapileri bireysel terapilerden farklı olarak bireyin değil, aile sisteminin sağaltımını amaçlar. Ailenin ya da çiftlerin sorunlarının çözülmesi daha sonra bireyin problemlerinin çözümünü kolaylaştıracağı ve yeniden aynı problemin ortaya çıkmasını önleyeceği düşünülür.

Aile danışmanlığı, aile sistemindeki tek bir üyeye değil sistemin bütün parçalarına müdahale eden ,bireyleri ve aileleri ilişkiler ağı içerisinde değerlendiren ,aynı zamanda  ailelerin yaşadıkları zorluklarda problemlerinin işlevleri hakkında iç görü sahibi olmalarına ve başa çıkma becerileri kazanmalarına yardımcı olan bir yaklaşımdır.(Nichols,2012).

1950’lilerde terapistler ailedeki hasta üye iyileştiğinde  başka bir üyenin kötüleştiğini fark ederler bunun üzerine aile terapisinin gelişimi başlamış olur.Aile terapileriyle ilgili dünyadaki ilk enstitü olan, MRI(Mental Research Institute)’ı 1958’ de kurulmuştur.

Tolstoy ‘un ‘’Bütün mutlu aileler birbirine  benzer; her mutsuz aile ise kendi tarzında mutsuzdur.’’ Sözü, bize aile sorunlarının çözümünde aileye  özgü çalışmalar yapmamız gerektiğini hatırlatır.

 Aile danışmanlığının belirgin ve açık hedefleri vardır. Amaç, ailenin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını,doğru iletişim kurmalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırmaktır.

Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol taşır. İlişkiler açısından sorunları olan insanların, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha rahat bir şekilde gelmelerine yardımcı olur. Aile danışmanlığı, incinmiş duygular, siz ve eşiniz arasındaki veya ailedeki diğer bir kişi ile olan sorunlar, yeni yaşam düzenlemeleri ve çocukların bakımı ve mali düzenlemeler konusundaki sorunlarla ilgili olabilir.

Aile danışmanlığındaki amaç , ailenin kendi güç kaynaklarını geliştirmesi – işlevselliğini sağlaması, gerçekçi hedefler edinmelerini, açık iletişim kurmalarını sağlamak, empati kabiliyetlerini geliştirmeye ve kendi yaratıcı çözümlerini ortaya koymaya yönelik gerçekleştirilen danışmanlık  hizmetidir.

Unutmayın; her birey biricik ve özel olduğu gibi her aile de kendi içinde özeldir. Yaşam yolunda yürürken çeşitli sorunlarla karşılaşmamız çok doğaldır ve bu durumlar karşısında  Aile danışmanlığı hizmeti veren bir uzmana başvurmanız sorunlarınızın çözümüne yardımcı olabilir.